Pasta fresca al pesto i a la napolitana

Com ja sabeu, els nostres tallers tenen com a temàtica diferents plats de la dieta mediterrània.

Els dos primers caps de setmana ens vam quedar a la nostra ciutat, Terrassa; i la setmana següent vam fer l’especial Castanyada.

El diumenge 3 de novembre vam encetar mes, i vam engegar un viatge cap a un altre país del Mediterrani. La primera parada la fem a Itàlia.

Aquí descobrirem els plats més típics del país (salats i dolços), així com diferents tècniques culinàries que s’utilitzen més.

El primer plat que vam cuinar dels italians va ser la pasta fresca i la salsa pesto.

Per fer la pasta vam utilitzar:

  •  500 g de farina
  •  3 ous
  •  3 cullerades soperes d’oli
  •  1 mica de sal
  •  1 tassa d’aigua tèbia

Quan ho vam tenir tot preparat, ens vam posar a cuinar.

El primer pas va ser fer un volcà amb la farina per anar afegint a dins els ous, l’oli i la sal.


Després vam amassar lentament fins a integrar tots els ingredients. S’ha de procurar que la massa no quedi enganxosa, ha de se consistent. Per això, s’haurà d’amassar repetidament, donant-li copets suaus a la massa. Per integrar bé tots els ingredients, podem anar afegint miquetes d’aigua durant l’amassament.


Emboliquem la massa en paper film i la deixem reposar entre 15-20 minuts a la nevera.


Un cop passat el temps, l’estirem sobre una superfície enfarinada amb un corró i deixarem una base de massa molt fina i la tallem en làmines rectangulars.


A aquestes làmines de pasta, li afegim el farcit que vulguem (formatge blau, carn, espinacs amb formatge fresc, pernil…) i li posem a sobre una altra a sobre.


Amb els dits ajuntem una mica el farcit perquè quedi compactat i amb una tassa o got petit, tallem al voltant del farcit i ho segellem amb una forquilla.


Per fer els tagliatelle, vam enrotllar la massa i vam anar tallant trossets.


Si ho bullim al mateix moment, en tindrem prou amb 2 minuts. Si ho deixem assecar 1 hora, uns 3 o 4 minuts; i si ho deixem d’un dia per l’altre, necessitarem 8 minuts de cocció.

Mentre vam tenir la massa reposant a la nevera, vam aprofitar per fer la salsa pesto.

Per fer-la, vam necessitar:

  • 1 dent d’all
  • 150 ml d’oli d’oliva
  • 50g parmesà
  • 50 g de formatge de llet d’ovella
  • 40 g alfàbrega fresca
  • 60 g de pinyons
  • 5 cullerades d’aigua
  • 1 cullerada petita de sal marina grossa

Si voleu preparar el pesto tal com ho fan a Itàlia, heu de fer-ho amb el morter.
Nosaltres vam optar per fer-ho amb una trituradora elèctrica.

–> Amb el morter: Picarem els alls pelats i picats. Afegim les fulles d’alfàbrega fresca sense les tiges (només les fulles) ben rentades, els pinyons i la sal (si és en escates o la sal marina gruixuda, molt millor).
Anem picant una bona estona amb ganes fins que formin una pasta suau i homogènia.

Una vegada que tenim la pasta, afegim molt lentament un bon oli d’oliva verge extra fins que quedi una pasta espessa. (Si queda massa espessa la podem alleugerir amb una mica d’aigua. Es recomanen unes 5 cullerades d’aigua temperada per a liquar una mica, si no, quedarà una pasta massa densa.)

Li donem bé en el morter fins que es formi una mescla uniforme i fina.

Ratllem el formatge parmesà i el formatge curat d’ovella i l’afegim a la salsa i ho integrem bé amb els altres ingredients. Provem el pesto i rectifiquem de sal si fes falta, encara que amb el formatge segur que estarà perfecte.

–> Amb la trituradora elèctrica: anem afegint els ingredients i ho triturem tot. Ens ha de quedar la salseta una mica espessa, anem afegint rajolinets d’aigua (seguint una mica les explicacions del morter).
Per acabar, vam passar a emplatar la pasta amb les salses i, a més a més, els vam explicar la importància de la presentació.

Els vam oferir diferents «toppings» (ceba fregida, formatge ratllat, orenga i sèsam) i elles van acabar els seuz plats com més els va agradar!!


Com veieu, un cop més, les nenes ens van deixar sense paraules amb les seves creacions. Enhorabona!! 😉