Seguim descobrint la gastronomia italiana. Avui hem preparat una focaccia d’olives i herbes i una panna cotta.
Per la focaccia, hem necessitat:
- 350 g de farina de força
- 200 ml. D’aigua tèbia
- 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- ½ cullerada de sal
- ½ cullerada de sucre
- 7 g de llevat sec (o 20 g de llevat fresc)
- 40 g d’olives verdes sense pinyol
- 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
- 1 cullerada de romaní fresc
- Sal gruixuda
Per començar, hem fet la massa de la focaccia. En un bol hi hem posat la farina, el llevat i el sucre, i ho hem remenat bé amb les mans. (Si feu servir llevat fresc, recomanem dissoldre’l amb aigua tèbia).
A continuació he fet un forat en mig de la farina, hi hem afegir l’aigua i l’hem anat treballant amb les mans de fora cap a dins. Després hem afegit l’oli i la sal.
Un cop tenim una massa compacta, l’hem seguit treballant sobre l’encimera. Enfarinant la superfície i amassant durant uns 10-12 minuts més perquè vagi agafant elasticitat i quedi homogènia.
Hem fet una bola amb la massa, l’hem deixat dins del bol, tapat amb un drap de cotó, i ho reposarem uns 60 minuts en un lloc sec i a ser possible, càlid. Passat el temps, retirem la massa del bol i li hem fet un breu amassat perquè acabi d’agafar volum.
En una safata metàl·lica, hi posem una mica d’oli i l’escampem de manera uniforme. Estenem la massa a la safata i ens ha de quedar una base d’entre 1.5-2 cm.
Amb els dits farem uns foradets a la massa i escampem una mica de sal.
Hem aprofitat per ensenyar-los dues maneres de tallar la ceba (i les verdures en general): la juliana (a tires molt fines i allargades) i el tall a la Brunoise (a quadradets).
Hem tirat una mica d’oli per la superfície de la massa i hem afegit les olives en rodanxes, la ceba i les fines herbes. Ho deixem reposar uns 30 minuts.
Pre-escalfem el forn a 250ºC durant 10 minuts (calor total)
Col·loquem la safata al forn (cocció a dalt i a baix) i ho deixem que es cogui durant 15 minuts.
I aquí tenim la nostra focaccia, que la deixarem atemperar per poder-nos-la menjar!
Per la panna cotta, hem fet servir:
- ½ litre de nata per muntar
- 200 ml de llet
- 120 g de sucre
- 1 branquilló de canyella y pell de llimona (o una culleradeta de vainilla per aromatitzar)
- 1 sobre de gelatina neutra en pols (10 g) o 6 fulles de gelatina neutra
Per la preparació, hem bullit la nata amb el sucre, la canyella i la llimona (o la vainilla). Apartem del foc quan comenci l’ebullició.
Escalfem la llet al microones i dissolem la gelatina a la llet calenta. Afegim la nata quan encara estigui calenta i barregem bé.
Si opteu per les fulles de gelatina, compteu que haureu d’hidratar-les en aigua freda uns 10 minuts i després s’hauran de diluir bé amb la llet i afegir-ho tot a la nata.
Ho hem posat tot en un got i ho hem deixat refredar a la nevera un mínim de 3 hores aproximadament (nosaltres no l’hem pogut deixar tanta estona) fins que quedi ben quallada.
Esperem que us hagi agradat! Els nostres petits xefs s’ho han passat pipa i ja estan desitjant veure què els preprarem per la setmana vinent!!