El tronquet de Nadal o Bûche de Noël és un postre que se serveix a molts països europeus per Nadal, però és originari de França.
El tronquet de Nadal va sorgir d’una antiga tradició celta de celebrar el solstici d’hivern. Aquesta tradició consistia en buscar un gran tronc d’arbre i cremar-lo el dia més curt de l’any. Era una manera de celebrar el renaixement del sol, així com per donar les gràcies pel caliu i la vida que els portaria.
Els celtes creien que certs arbres (roures, oms, faigs i cirerers) tenien certs poders místics.
Més tard, al segle XII, hi havia un impost feudal (dret de registre) en el que els camperols havien de portar un gran tros de fusta a la casa del senyor feudal durant el Nadal.
Mica en mica els camperols van anar agafant aquesta tradició i la van fer seva, i cada any per la nit de Nadal, buscaven i decoraven un tronc amb cintes verdes, sal, oli i vi; i quan arribava la nit, el tiraven a la xemeneia pel més menut de la casa mentre cantaven nadales i s’escoltaven històries que explicaven els avis.
Quan només quedaven les cendres, les guardaven durant la resta de l’any com a amulet contra les catàstrofes.
Amb la Revolució Industrial, es va deixar de fer, ja que les cuines eren de carbó. A França però, van optar per posar a sobre la taula un tronc envoltat de llaminadures, dolços i menjar pels convidats.
En sí, l’origen del pastís el trobem al 1898 amb el pastisser Pierre de Lacam, que va “crear” un postre farcit de crema pastissera de xocolata o crema de mantega de cafè i que va tenir molt bona acollida.
Dit això, nosaltres hem volgut fer el nostre “Bûche de Noël” per començar a ambientar-nos al Nadal.
Els ingredients que hem utilitzat per fer-lo han estat:
- 100 g de farina
- 100 g de sucre
- 5 ous (4 separats els rovells i les clares)
- ½ cullerada d’essència de vainilla o canyella
- 100 g de xocolata
- 500 ml de nata per muntar
- 200 g de sucre
- Fruits vermells
- Fideus de xocolata
Com ho hem fet?
Hem pre-escalfat el forn a 200ºC.
Hem barrejat els 4 rovells amb el sucre fins a blanquejar-los i hem batut les clares al punt de neu.
Hem afegit la farina a la barreja dels rovells i el sucre. Després ho hem mesclat tot amb les clares al punt de neu.
Hem posat la massa en una safata coberta amb paper de forn (la massa ha de ser d’1 cm de gruix) i ho hem enfornat durant 10 minuts a 200ºC
Ho hem retirat i ho hem deixat tapat amb un drap humit entre 5 i 10 minuts.
Mentrestant, hem muntat la nata ben freda amb el sucre (en farem dues, en dos bols diferents). En un dels bols hi hem fet només la nata i a l’altre li hem afegit xocolata en pols.
Hem destapat el pa de pessic i ho hem separat del paper amb compte.
Hem recobert el pa de pessic amb la nata de manera uniforme i abundant i ho enrotllem.
Un cop l’hem enrotllat, li hem tirat xocolata desfeta per sobre (ideal: posar-ho a la nevera una horeta perquè solidifiqui una mica la xocolata).
Hem tallat els dos extrems del tronquet i l’hem decorat al gust.