Seguint amb els tallers nadalencs, el diumenge va ser el torn de fer l’esperadíssim Tortell de Reis.
Segurament molts i moltes pensareu que és típic d’aquí, però no. El Tortell de Reis (Roscón de Reyes) és tradició en altres països i té altres noms. Mireu:
- Portugal: “Bolo rei”. Tot i que la tradició és la mateixa, els ingredients no. A diferència del nostre tortell, el «Bolo rei» porta panses de raïm i fruits secs dins la massa.
- Mèxic: Espanya exporta aquesta tradició a l’altra banda de l’Atlàntic al segle XVI. Els mexicans, però, aprofiten el tortell per sucar-lo amb xocolata calenta o atol (beguda tradicional basada en blat de moro i masses d’origen mesoamericà). A més a més, adornen el tortell amb mel, dàtils o figues i precedeix a la Candelera.
- Colòmbia: seguint una mica en l’estil de Mèxic, allà s’ha popularitzat tant, que el venen a les pastisseries durant tot l’any. Allà, però, el farceixen de guayaba, gelea o dolç de llet.
- França: «Galette des rois” o “couronne des rois”. Al nord de França han agafat aquesta tradició amb una petita modificació: la massa és de pasta de full i va farcida de crema a base d’ametlles, mantega, sucre i rovell d’ou.
- Granada: “hallón”. Aquí han agafat aquesta tradició i l’han modificat una mica. Se’l mengen per any nou i en comptes de faba, hi amaguen una moneda.
- Catalunya, Navarra, PV i Andalusia: tortell de Reis (Roscón de reyes). És com el coneixem nosaltres i el que els i les nostres petits i petites xefs han fet avui.
Per fer-lo hem necessitat:
- 650 g de farina de força
- 250 ml de llet tèbia
- 25-30 g de llevat fresc
- 120 g de sucre
- 120 g de mantega o margarina desfeta
- 2 ous i 1 rovell
- 10 g de sal
- 2 y 1/2 cullerades d’aigua d’Azahara
- Pell ratllada d’una llimona gran i 1 taronja
- Fruites confitades al gust
- Sucre
- 1 ou batut
- 1 taronja
- Figuretes aptes per a forn (tot i que podeu posar-les després d’enfornar)
En primer lloc hem fet la massa. Hem barrejat una mica de llet, amb dues o tres cullerades de farina. Hem afegit el llevat i ho hem remenat.
Ho hem deixat fermentar uns 15 o 20 minuts.
En un bol gran hem afegit la resta de farina i d’ingredients amb la massa fermentada i ho hem remenat fins a tenir una massa homogènia.
Hem treballat la massa amb les mans fins a obtenir una bola i la guardem en un recipient, unes dues horetes perquè acabi de pujar.
Quan ha passat aquesta estona (nosaltres ja teníem una massa preparada), l’hem amassat un altre cop donant-li forma al tortell (en el nostre cas, cadascú s’ha fet el seu «minitortell» (convé que el forat del mig sigui gran, ja que al posar-lo al forn es farà més petit).
Hem pintat el nostre tortell amb ou batut i l’hem decorat al gust (cireres confitades, orellanes, pinyons, ametlles…)
Ho hem posat al forn a 180ºC durant uns 20 minuts. Un cop passada l’estona l’hem deixat refredar, l’hem tallat per la meitat i hem afegit el farcit (de nata, en aquest cas) i hem posat una faba a cadascú.
- Mentre els tortells s’estaven coent al forn, nosaltres hem anat preparant la nata pel farcit
Ah! I com que ho fan tot tan super bé i vam tenir els primers aniversaris, vam aprofitar uns minuts de relax per bufar les espelmes de la Marta i del Jordi que van fer anys fa poc! Moltes felicitats!!
