En la nostra tercera parada a França, vam poder descobrir els secrets de la «tatin» de poma i de la vichyssoise.
Vam anar fent una mica de tot. Mentres es refredava una cosa, feiem una altra, i mentre s’estava coent la verdura, seguiem amb la tatin. Perquè no us feu un embolic, us explicarem els passos que vam seguir, primer per la tatin i després per la vichyssoise.
Els ingredients van ser:
- 250 g de farina
- 160 g de mantega (per la massa)
- 50 ml de llet
- 5 g de sal
- 15 g de sucre (per la massa)
- 1 rovell d’ou
- 1 kg de pomes
- 200 g de sucre (pel farcit)
- 75 g de mantega (pel farcit)
Vam preparar la massa. Vam posar farina i mantega ben freda en daus en un bol. Amb les mans vam anar treballant la massa fins a aconseguir una textura farinosa. (També podeu comprar una base de pasta brisa).
Després vam afegir la llet i el rovell i ho vam anar treballant tot fins a tenir una massa suau. Un cop tot ben integrat, ho vam deixar reposar a la nevera (ideal, 1 horeta).
Pel farcit, vam pelar i tallar les pomes en quarts i vam pre-escalfar el forn a 180ºC amb calor a dalt i a baix.
En una paella vam fer un caramel suau de sucre i mantega fins que es va tornar marró (no gaire fosc) i vam afegir-hi les pomes. Ho vam coure tot durant uns 20 minuts.
Vam estendre la massa (gruix de 4mm aproximadament) i vam posar les pomes cuites a dins d’un motlle amb la massa a sobre.
Ho vam enfornar durant uns 15 minuts (fins que la massa estigui dorada) i un cop cuita, vam donar-li la volta.
Per la vichyssoise vam necessitar:
- 500 g de porros (només la part blanca)
- 250 g de patates
- 1 litre de caldo (d’au, de carn o de verdures)
- 150 ml de nata líquida per a cuinar
- 100 g de mantega
- 1 cullerada d’oli
- Unes virutes de pernil
- Sal i pebre
La preparació va ser molt senzilla: vam netejar bé els porros (retirant la part verda i l’arrel) i els vam passar per aigua per treure les restes de terra o brutícia
Els vam tallar en rodanxes petites i ho vam posar dins d’un bol.
Vam pelar les patates, les vam rentar, les vam escarxar i les vam posar amb els porros tallats.
Vam posar l’oli i la mantega en una cassola. Un cop calent, vam afegir els porros i les patates intentant que quedés tot blanquet, sense daurar; ho vam coure uns minuts i vam afegir-hi la nata. Després ho vam deixar coure tot uns 20-30 minuts aproximadament.
Després ho vam passar triturat pel «xino», ho vam salpebrar al gust i ho vam deixar a la nevera que refredés.
A l’hora de servir, podeu posar-hi unes tires de pernil o una mica de julivert per sobre per decorar.
El nostre resultat va ser espectacular!
